Sinds dat de roamingskosten in heel Europa hetzelfde zijn zou je denken dat je telefoonrekening in het buiteland niet hoog kan uitvallen. Maar niets is minder waar! Wanneer je gebruikmaakt van roaming via een andere bundel en het ook nog eens je bundel overschrijdt gaan de kosten flink oplopen. Van prepaid tot wifi; In dit korte artikel staat hoe jij je telefoonkosten binnen de beperken houdt.

Met prepaid houd je de kosten in de hand

Met een prepaid abonnement betaal je dus vooraf. Je zet een tegoed op je simkaart, waarmee je kan bellen, sms’en en internetten. Het grote voordeel hiervan is dus dat je vooraf een bedrag bepaalt en je hier niet van kan afwijken. Bij prepaid internet betaal je per MB’s. Met deze variant heb je dus geen onverwachte hoge kosten!

Wees goed op de hoogte welke landen bij de EU horen

Sinds kort zijn de kosten binnen de Europese Unie voor het mobiele netwerk gereguleerd. Extra kosten aan roaming (het gebruikmaken van een mobiele netwerk van een andere provider) zijn verleden tijd. Maar pas goed op! Dit geldt dus voor landen die lid zijn van de Europese Unie. Voor Noorwegen, Turkije en Zwitserland geldt deze regel niet.

Niet internetten = roaming uitzetten

Als je op vakantie bent is het juist leuk om veel tijd met je familie en/of vrienden door te brengen. Zet daarom je telefoon uit. Wil je af en toe toch je mobiel gebruiken? Zet dan je wifi aan. Zeker op toeristische plekken als in Kroatië heb je veel wifi-hotspots.

Toch af en toe roaming aanzetten?

Wil je toch de roaming aanzetten? Vergeet dan niet om grote apps uit te zetten. Je kan behoorlijk wat kosten besparen door apps als Facebook te sluiten. Op Facebook staan heel veel video’s en content die veel energie vreten. Je telefoon controleert continue de apps op nieuwe meldingen, berichten en updates. Op apps al Facebook kan je dit gelukkig uitzetten.

Hoe doe je dat dan? Ga naar de instellingen. Kies vervolgens ‘privacy’ en daarna ‘databesparing’. Door de databesparing aan te zetten bespaar je meer kosten dan je denkt! Dit kan ook voor bijvoorbeeld Instagram en Whatsapp.

Verder is het verstandig om de kaarten te downloaden voor vertrek naar bijvoorbeeld Split. Wil je er echt zeker van zijn dat je niet te veel betaald? Zet dan een verbruikslimiet aan. Je betaalt iets meer, maar je krijgt dan wel een melding dat je op je maximum zit.

Meten is weten!

Misschien wel de belangrijkste tip: download de app van je provider. In je persoonlijke menu vind je hierin hoeveel belminuten, data en sms’jes je hebt verbruikt. Door te zien hoe dicht jij bij je limiet zit kan jij je gebruik aanpassen.

Daarnaast zijn er enkele handige apps als My Data Manager en Data Usage die jou in een handomdraai laten zien hoeveel je daadwerkelijk gebruikt.

Providers als Youfone geven je geen automatische melding als je boven je bundel komt. De kosten kunnen dus flink oplopen. Merkwaardig genoeg krijg je wel een melding als je flink buiten de bundel bent, zo rond de honderd euro. Zonde van het geld!

Kortom, eigenlijk is het voor je vertrekt altijd handig om te kijken hoe je provider scoort in het buitenland. Misschien is het wel tijd om over te stappen?