Kroatië, met zijn prachtige kust is natuurlijk een fijne vakantiebestemming. Dit mooie, en nog redelijk verborgen, stukje Europa heeft zoveel charme en is daarnaast ook nog ongelofelijk goedkoop in verhouding met de Spaanse costa’s, Italiaanse historie en het rustieke Frankrijk. Het is dan ook niet hetzelfde als deze plaatsen, waardoor een goede voorbereiding erg belangrijk is als je op reis gaat naar Kroatië. Heb je bijvoorbeeld vaccinaties nodig? Of zijn er andere dingen waar je perse op moet letten?

Vaccinaties in Kroatië

Al komen er weinig besmettelijke ziektes meer voor in Kroatië, wordt het nog altijd aangeraden je te laten inenten voordat je vertrekt. Dit om bepaalde ziektes te voorkomen. Inentingen verschillen per land, voor Kroatië zijn deze ook afhankelijk van de verblijfsduur. Voor een korte vakantie in Kroatië worden inentingen voor de volgende ziektes geadviseerd:

  • DTP: Deze inenting werkt vaak meer dan 10 jaar en beschermt je tegen difterie- en tetanusbacterie en het poliovirus. Dit is vooral belangrijk voor risicogroepen, zoals wat ouderen. Daar is deze inenting vaak ook verlopen.
  • Hepatitis A: Ook wel besmettelijke geelzucht genoemd.
  • Teken encefalitis: Als je veel de natuur ingaat tussen Maart en November wordt ook een teken inenting aanbevolen.

Verblijf je voor langere tijd in Kroatië dan zijn ook de volgende vaccinaties aan te raden:

  • Hepatitis B: Is een ontsteking van de lever die door een virus wordt veroorzaakt.
  • Buiktyfus: Deze ziekte wordt veroorzaakt door de salmonella bacterie. Deze bacterie is zeer besmettelijk.
  • Rabiës: Ook wel hondsdolheid genoemd en wordt overgebracht door honden, vleermuizen, vossen en apen.

De inentingen worden niet door je zorgverzekering of reisverzekering gedekt, als je een aanvullende dekking hebt voor je zorgverzekering is het mogelijk dat dit toch in je pakket zit. Toch is het goed om een goede doorlopende reisverzekering af te sluiten, omdat deze bij medische kosten in het buitenland die je zorgverzekering niet dekt het restant uitbetaald.