Zwitserland is binnen Europa hét treinland bij uitstek. Nergens ter wereld rijden de treinen zo stipt op tijd als in Zwitserland. Dat is natuurlijk ook niet zo gek aangezien de Zwiters nog een kwaliteit hebben, namelijk het Zwitsers uurwerk. Een vertraging van drie minuten is al een hoge uitzondering. Oké, in vergelijking met Nederland rijden er minder treinen omdat het land simpelweg minder dicht bevolkt is. Maar alle bekende plaatsen zijn prima per trein bereikbaar en je kunt er ook een paar mooie treinreizen maken met legendarische treinen. De echte treinfanaat kan dus zijn hart ophalen in die Schweiz!

Tip: Kijk voor reistips naar Europese landen op de reisblog van Reisjevrij!


Reizen vanuit Nederland

Je kunt je treinreis naar Zwitserland al in Nederland beginnen. Vanuit ons land reis je met de ICE trein rechtstreeks naar Bazel in Zwitserland. Afhankelijk van het tijdstip van reizen, kan het gebeuren dat je in Duitsland een keer moet overstappen. Vanuit Bazel kun je je reis vervolgen naar bekende steden zoals Bern, Genève en Zürich. Ook gedurende de wintermaanden, als er in de Alpen een dik pak sneeuw ligt, rijden de treinen. De sporen worden door locomotieven met sneeuwschuivers sneeuwvrij gehouden. Wel zijn sommige passen dichtgesneeuwd, hier is dan uiteraard geen treinverkeer mogelijk. Goed om dit voorafgaand aan je reis alvast even te controleren.


De Glacier Express

De bekendste trein van Zwitserland is toch wel de Glacier Express. Deze ‘langzaamste sneltrein van Zwitserland’ legt een traject af tussen St. Moritz en Zermatt. De trein heeft uitsluitend een toeristisch doel en doet onderweg onder meer Chur, Disentis, Andermatt en Brig aan. Als reiziger kun je genieten van het fantastische berglandschap. Op plaatsen die favoriet zijn voor fotografen mindert de trein vaart zodat je vanuit de trein plaatjes kunt schieten. De ramen van de panoramarijtuigen zijn altijd brandschoon, mede voor dit doel. Onderweg kun je in bepaalde rijtuigen een heerlijke tweegangenlunch bestellen. Houd er rekening mee dat je voor het totale traject circa 9 uur onderweg bent.


De Bernina Express

De Bernina Express brengt je vanuit Chur naar het Italiaanse deel van Zwitserland. De trein rijdt langs Tirano en heeft als eindbestemming Lugano. De trein rijdt over de Rhätische Bahn, die als Werelderfgoed van UNESCO te boek staat. Je ervaart de schitterende bergpassen met diepe gletsjers van heel dichtbij. In de zomermaanden maakt de Bernina Express gebruik van open rijtuigen zodat je de frisse berglucht van de Alpen letterlijk kunt ruiken.

De Gotthard Panorama Express

De Gotthard Panorama Express verbindt de steden Lugano in het zuiden en Luzern in het midden van het land met elkaar. Het traject voert door de beroemde Gotthardtunnel die in 1882 werd aangelegd en onderweg kom je wel tot 3 keer langs de kerk van het plaatsje Wassen, dankzij het grote aantal keertunnels om het stijgingspercentage voor de trein behapbaar te houden. In Flüelen stap je over op een stoomschip voor een tocht over het Vierwoudstedenmeer. ’s Avonds arriveer je dan in Luzern. Onderweg kun je op de boot een maaltijd nuttigen en ondertussen natuurlijk van het fenomenale uitzicht genieten, zowel in de trein als op de boot komt Zwitserland volledig tot zijn recht.


Met de trein door Zwitserland is echt een aanrader

Als je een treinreis wilt maken is Zwitserland een prima keuze. Het Alpenland heeft de mooiste treintrajecten van Europa en de treinen rijden er met een hoge frequentie. Je kunt je snel verplaatsen tussen grote steden, maar als je wilt genieten van de omgeving dan kies je voor één van de bekende Express treinen. Wil je na Zwitserland je reis voortzetten naar Italië? Kijk dan eens op Reisjevrij.nl. Je kunt hier bijvoorbeeld een roadtrip tegen door het hart van Italië die absoluut het overwegen waard is.