Kroatië kent een rijke cultuur en de vele steden bieden dan ook vaak een aardige impressie. De belangrijkste steden in Kroatië vertegenwoordigen vaak ieder een deel van deze historie.

Dubrovnik

Vakantie Kroatie De ‘parel van de Adriatische Zee’ is een echte topbestemming. De stad kent uniek architectonisch erfgoed, met onder andere de glimmende marmeren straten. Deze worden gesierd door barokke gebouwen en renaissance gevels en fonteinen. Om de stad ligt een grote stadsmuur die gebouwd werd in de 12e eeuw. Door de eeuwen heen is deze verder uitgebreid en verstevigd vanwege de waarde voor de Kroatische marine in die tijd. Tegenwoordig is dit een must-see. Dat dit een mooie stad is wordt nog onderstreept door het feit dat het op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat.

Zagreb

Vakantie Kroatie | ZagrebAls hoofdstad van Kroatië is Zagreb waarschijnlijk uw eerste bestemming. De stad kent 1 miljoen inwoners en ligt precies tussen Boedapest, Venetië en Wenen in. De stad kent meer dan 60 musea en de Sint Stefanuskathedraal is zeker de moeite waard om te bekijken. De stad wordt gesierd voor vele parken en prachtige tuinen.

Osijek

Vakantie Kroatie OsijekOsijek is veelvuldig plaats van oorlog geweest. De stad wordt nog steeds gekenmerkt door gevels met kogelgaten. Echter, zonder oorlog is de stad een rustieke plaats aan de rivier de Drava. Er zijn veel musea te vinden, maar het meest de moeite waard is de Tvrda. Deze vesting werd rond 1700 gebouwd om de strategische positie tussen de Oostenrijkers en de Ottomanen te versterken. De bewoners van de streek vertrokken toen naar wat nu de bovenstad is, maar in 1922 werd de vesting alsnog neergehaald om ruimte te maken voor uitbreiding van de stad. Tegenwoordig zijn er nog steeds delen van deze oude vesting te vinden. Sommige oude gebouwen dienen tegenwoordig als scholen of andere openbare faciliteiten.