Dat Kroatië anno 2018 een vast vakantieland is voor vele toeristen blijkt uit de Vrij Uit ervaringen die mensen hebben met deze organisatie. Weten vele toeristen wel de geschiedenis van het land? Daarom zal er in de deze blog de belangrijkste informatie staan over de geschiedenis van Kroatië.

Algemeen

Als je door Kroatië reist en kijkt naar de vele architectonische kunstwerken die nog verspreid staan door het land, valt het al snel op dat Kroatië een rijke geschiedenis heeft.
Het huidige Kroatië werd al in de prehistorie bewoond. Dichtbij Krapina werd een zeer rijke collectie fossielen van de Neanderthalers gevonden (circa 130.000 jaar oud). De oudste bevolking die bij name bekend zijn, waren de Illyriërs.

Romeinse invloeden

Na de 3e Illyrische oorlog in het jaar 168 voor Christus, werd het land een vazalstaat van het Romeinse Rijk. Het huidige Kroatië kwam toen onder leiding te staan van Julius Caesar. Een paar jaar na Christus en na de opstand van de Illyriërs werd het gebied in 2 provincies opgedeeld. Het noorden heette toen Pannonia en het zuiden Dalmatia. Ongeveer 100 jaar later werd het noorden nog eens opgesplitst door keizer Trajanus. Twee van de belangrijkste overblijfselen van deze tijd zijn het Amfitheater en het paleis van Diocletianus.

Middeleeuwen

De middeleeuwen waren een vrij gewelddadige periode in de geschiedenis van Kroatië. In het eerste gedeelte van de 7e eeuw werd het huidige Kroatië veel aangevallen door een Turks nomadenvolk dat de Romeinse nederzetting vernietigde. Waardoor de Romeinen en de geromaniseerde Illyriërs die deze aanvallen overleefden, zich terug hadden getrokken naar de kust.
Na deze periode werd er een soort structuur toegevoegd door de Paus Johannes de 9e. Hij probeerde mensen aan te stellen die het gebied moesten gaan besturen. Doordat Kroatië in een eerder stadium in gebieden was opgesplitst was dit een periode waar vele mensen een greep deden om dit gebied te veroveren!

20ste eeuw

In 1918, net na de Eerste Wereldoorlog verklaarde het bestuur zich onafhankelijk, om vervolgens de Staat der Slovenen, Kroaten en Serven op te richten. Kort daarna werd dit gebied aangevallen door de Italianen. Dit gebied werd later in 1929 benoemt tot Koninkrijk Joegoslavië. In die tijd was het land een dictatuur waarin de Serven grotendeels domineerden. In 1934 werd toen de huidige koning vermoord door een samenzwering. In de Tweede Wereldoorlog werd Kroatië aangevallen vanuit diverse richtingen door Duitsland en hun bondgenoten. Waardoor dit gebied in de Tweede Wereldoorlog weer onder controle van Italië viel.

Onafhankelijk
In 1990 vond de eerste vrije verkiezing plaats en in 1991 verklaarde Kroatië zich onafhankelijk. Aan het einde van deze eeuw verenigde Kroatië zich bij de VN en aan het begin van de 21ste eeuw werd Kroatië officieel lid van de EU.